Dupuytrenova bolest je stanje koje utječe na vezivno tkivo dlana. Dupuytrenova bolest je progredirajuća bolest, što znači da se simptomi pogoršavaju s vremenom.

Bolest se obično prvo javlja ispod kože na dlanu, s kvržicama ispunjenima kolagenom (kolagen je bjelančevina koja se prirodno nalazi u mnogim tkivima u tijelu). Prekomjernim nakupljanjem na jednom mjestu, kolagen može formirati i guste snopove. Snopovi se protežu od dlana prema prstima, a moguće ih je i vidjeti ispod kože pri istezanju zahvaćenog prsta. S vremenom snopovi očvrsnu te tako onemogućavaju poravnanje prstiju s dlanom. Opisano stanje se naziva Dupuytrenova kontraktura.

Najčešće su zahvaćeni 4. i 5. prst. U nekih ljudi kontraktura se može proširiti i na druge prste ili čak na obje šake. Znakovi su najčešće bezbolni, no ako je više prstiju savijeno prema dlanu, otežane su svakodnevne aktivnosti poput rukovanja, držanja pribora za jelo, otvaranja staklenki, pisanja SMS-ova, vožnje ili bavljenja sportom.
Od Dupuytrenove bolesti prosječno obolijeva 3 do 6 posto bijelaca, a učestalost je veća u bolesnika u zemljama na sjeveru Europe.

Od Dupuytrenove bolesti češće obolijevaju muškarci nego žene (5 do 15 puta više), obično uz teži tijek bolesti.

Jedan od vrlo bitnih čimbenika utvrđivanja bolesti je obiteljska povijest bolesti. Dupuytrenova bolest je u gotovo 70 posto slučajeva genetski uvjetovana. Unatoč neprekidnim istraživanjima, pravi uzrok nastanka bolesti nije poznat.

Ako imate bilo koji od sljedećih znakova ili simptoma, obratite se svom liječniku:

Zadebljanje kože na dlanu
Rast gustih snopova ispod kože na dlanu
Odvajanje (ako se koža povlači prema unutra) i/ili udubljenje (male, ali duboke udubine) kože na dlanu
Male bezbolne kvržice na dlanu
Savijanje prsta prema unutra, tj. prema dlanu, a da ga ne možete ispružiti.
Nabrojani simptomi su samo za informaciju i ne mogu zamijeniti liječnički pregled.

Trenutno ne postoji lijek za Dupuytrenovu bolest. No, vaš savinuti prst je moguće istegnuti. Ovisno koliko je jako savinut prst ili koliko je značajno oštećena funkcija vaše šake, vaš liječnik obiteljske medicine uputit će vas liječniku specijalisti za procjenu stanja vaše šake. Specijalist će iznijeti različite mogućnosti, nekirurške i/ili kirurške, te vam pomoći u odabiru najbolje opcije za vas.

Ciljevi liječenja su povratiti funkciju šake i spriječiti napredovanje bolesti. Unatoč odabranom tretmanu, Dupuytrenova bolest se može vratiti te zahtijevati daljnje liječenje. Tijek bolesti se može mijenjati. Ako primijetite ikakvu promjenu ili pogoršanje simptoma, obratite se svojem liječniku za savjet.

Kirurško liječenje
Fasciotomija

U ovom postupku, kirurški rez se radi na šaki. Kirurg reže snopove skalpelom. Nakon toga rana se šiva i povija.

Fasciektomija

Ovaj postupak uključuje također kirurški zahvat pri kojem se uklanja cijeli snop (više nego rez). Snop je moguće ukloniti na tri načina:

Djelomična fasciektomija: zahvaćeno tkivo (snop) se uklanja, nakon čega se rana šiva i povija.
Potpuna faciektomija: cijelo vezivno tkivo (tanak sloj vezivnog tkiva) se uklanja, nakon čega se rana šiva i povija.
Dermofasciektomija: cijelo vezivno tkivo (ukljućujući i kožu) se uklanja te se rana zatvara presađenom kožom.
Ovisno o postupku, ovo liječenje uključuje primjenu lokalne ili opće anestezije, no može biti potrebno i provesti noć u bolnici. Nakon određenog vremena vratit ćete se u bolnicu na kontrolni pregled. Ovisno o težini operativnog zahvata i njegovim posljedicama na funkciju vaše šake, u oporavku vam može biti preporučena i fizikalna terapija.

Nekirurško liječenje
Kolagenaza clostridium histolyticum

U ovom postupku enzimi (kolagenaza) se direktno injiciraju u guste snopove i razgrađuju kolagen u snopovima. Dan nakon injekcije zdravstveni djelatnik isteže prst kako bi popucali snopovi. Ako bolesnik osjeća nelagodu, liječnik može dati lokalnu anesteziju. U nekim slučajevima snopovi mogu popucati sami po sebi, stoga nije potrebno nastaviti s postupkom istezanja. No, ako se snop nije razgradio pri prvom postupku, liječenje se može ponoviti još dvaput, u razmacima od četiri tjedna. Postupak se izvodi ambulantno.

Perkutana fasciotomija iglom

U zahvatu se koristi posebna igla za rezanje gustih snopova. Pomoću uboda iglom kroz kožu dlana ili prsta presijeca se snop kolagena pokretima piljenja. Pokreti se ponavljaju nekoliko puta. Cilj je razbiti snopove kako bi se prst mogao istegnuti. Postupak se provodi pod lokalnom anestezijom bez potrebe za ostajanjem u bolnici.

Radioterapija

Ovo liječenje se provodi u bolesnika kod kojih je bolest u ranoj fazi. Cilj je spriječiti ili odgoditi potrebu za ponavljanjem postupka. Problematična šaka se stavlja u uređaj za snimanje rendgenskim zrakama ili elektronskim snopom te se zračenje usmjerava na kvržice u dlanu. Postupak se ponavlja tijekom više uzastopnih dana. Ne jamči se pozitivan ishod terapije, no dugotrajne studije su pokazale da se bolest, u ranoj fazi, može usporiti ili čak zaustaviti.

Kada se liječi Dupuytrenova bolest?
Stupanj savinuća prsta se obično odredi u vrijeme tretmana. Također, bitne su i osobne potrebe i zahtjevi, kao na primjer ako je funkcionalnost vaše šake smanjena. Ako su jedan ili više prstiju savinuti godinama, možda će teško biti potpuno istegnuti prste i vratiti normalnu pokretljivost šake. Dakle, bitno je doći na vrijeme i ne čekati. Raspitajte se kod svog liječnika ako trebate dodatne informacije.

Hoće li ijedan od tretmana potpuno izliječiti moje stanje?
Trenutno ne postoji lijek za izliječenje Dupuytrenove bolesti. Simptomi se mogu liječiti, ali se oni mogu i ponovno vratiti i iziskivati ponovne tretmane.

Hoće li pomoći istezanje?
Istezanje ili vježbanje savinutog prsta može pogoršati stanje. Možete vježbati prst, ali isključivo prema uputama vašeg liječnika.

Koji postupak odabrati?
Posavjetujte se sa svojim liječnikom za postupak koji je najbolji za Vas.

Zahvaća li Dupuytrenova bolest i druge dijelove tijela?
U većine bolesnika, bolest je ograničena na šake. Kontraktura često zahvaća obje šake. Vrlo rijetko bolest zahvaća stopala i tabane (Ledderhoseova bolest). No, isto stanje se može javiti vrlo rijetko u zglobovima (Garrodovi čvorići) i muškom spolnom organu (Peyronijeva bolest).

Gdje se mogu naći dodatne informacije o Dupuytrenovoj bolesti?
Raspitajte se kod svog liječnika o dodatnim informacijama i dostupnim postupcima liječenja ili posjetite internetske stranice koje pružaju dodatne informacije za bolesnike.

Divertikulitis se ubraja u jednu od najčešćih komplikacija divertikularne bolesti i predstavlja upalu ili infekciju divertikula, koja može dovesti do flegmone stijenke crijeva, upale potrbušnice (peritonitisa), perforacije, stvaranja fistula ili apscesa. Obično zahvaća sigmoidni kolon, a nakon jednog napada divertikulitisa vjerojatnost od ponovne pojave divertikulitisa u jednoj godini iznosi 3 posto.

Divertikulitis se javlja u 10 do 25 posto osoba s divertikularnom bolesti. Divertikul predstavlja patološko, uglavnom stečeno, vrećasto izbočenje stijenke probavne cijevi. Širi se iz lumena, kroz stijenku, prema serozi koja najčešće protrudira u peritonejsku šupljinu. Divertikul se obično izbočuje na točki slabosti, na mjestu na kojem arterija ulazi u mišićni sloj debelog crijeva. Smatra se da stezanja crijeva povećavaju tlak u debelom crijevu i na taj način stvaraju više divertikula, a postojeće povećavaju. Divertikularna bolest je obično asimptomatska, sve do pojave infekcije ili lokalne upale divertikula, divertikulitisa, usljed fekalne opstrukcije vrata divertikula.

Divertikulitis može varirati od blagog, jednostavnog divertikulitisa, koji se može liječiti vanbolnički, do slobodne perforacije i difuznog peritonitisa koji zahtijeva hitnu kiruršku laparatomiju. U slučaju stvaranja fistula, fistule najčešće zahvaćaju mokraćni mjehur, maternicu, rodnicu i trbušnu stijenku. Fistule se javljaju u oko 5 posto težih slučajeva divertikulitisa.

U većine pacijenata bol se javlja u lijevom donjem kvadrantu abdomena, sa ili bez vrućice, i leukocitozom. Divertikulitis ima teži klinički tijek u starijih pacijenata, poglavito onih koji uzimaju prednizon ili druge imunosupresive.
Pokreće Blogger.