Popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna izdala je danas UPOZORENJE za period od 23. do 25.04.2018. godine!
Upozorenje se odnosi na, kako se navodi – grmljavinske nepogode, lokalno obilnu kišu i pljuskove, osjetniji pad temperatura, te mogućnost za za mraz i snijeg, ponajprije u gorju!
– Prije nego krenem pisati upozorenje nekoliko rečenica o slici broj 2:
Ovo je najnoviji izlazak Japanskog prognostičkog modela za razdoblje od skoro mjesec dana unaprijed i koji nimalo nije optimističan u pogledu dugotrajne stabilizacije vremena.


Dakle do daljnjeg nas čeka nestabilno vrijeme. Nadam se promjenama u prognozama za nekih sedam dana! – navodi prof. Zoran sa spomenute stranice.
U upozorenje se navodi kako dolazak hladne fronte i formiranje ciklone u Sredozemlju, ne bi trebalo proći bez ponegdje burnijih procesa u atmosferi na području naše regije.
Spomenuta bi se ciklona tokom vikenda i početka sljedeće sedmice trebala premještati preko naših krajeva, i tako donijeti osjetnu promjenu vremena.
U ovakvim okolnostima tokom vikenda uz kišu, pljuskove i grmljavine, lokalno je moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme uz grad (tuču), prolazno jak vjetar i obilnije pljuskove.
– Nije isključena mogućnost, gdje u kratkom vremenu padne velika količina kiše, da bude i lokalnih kratkotrajnih plavljenja.
Uz jak pad temperatura za deset do petnaest stupnjeva u gorju je tokom nedjelje i ponedjeljka moguć snijeg. Ponajprije na planinama BiH, Srbije i sjevera Crne Gore može se akumulirati i do 30 cm snijega – navodi se u prognozi.
Dodaje se kako se ne smije isključiti ni mogućnost za snijeg i u ponekim nizinama Bosne, zatim jugozapada i zapada Srbije, i sjevera Crne Gore potkraj nedjelje i u ponedjeljak.


Također, rizik za mraz postoji tokom utorka i srijede ujutro, jer bi se temperature trebale osjetno sniziti, čak znatno u odnosu na prosjek u za ovo doba godine
Ovo se ne odnosi za jug Hercegovine, Dalmacije, obalnih dijelova Crne Gore i Albanije gdje je rizik za mraz minimalan.
Izvor: Doznajemo.com
Pošalji ovo e-poštom Blogiraj ovo!Podijeli na usluzi TwitterPodijeli na usluzi Facebook
Pokreće Blogger.