Svaka žena treba biti svjesna da ne smije zanemariti nepravilne simptome menstrualnog ciklusa.
Nekada preskakanje ciklusa, smanjeno ili prekomjerno krvarenje mogu biti znaci nekog ozbiljnog problema.
Obratite pažnju na ovih šest menstrualnih problema koje nikako ne smijete ignorisati:
Nagli i intenzivni grčevi
Ako imate ovakve grčeve, možda patite od endometrioze. Endometrioza je stanje u kojem ćelije koje rastu unutar maternice, počinju rasti od vanjskog zida maternice.
To je razlog zašto se osjećate loše i imate jake bolove. Zrelije žene kojima je dijagnostikovan ovaj problem, obično su imalebolne menstruacije kada su bile mlađe.
Odsustvo menstruacije
Dva ili više izostavljenih ciklusa, mogu biti pkazatelji slijedećih problema: hormonalna neravnoteža, problemi sa štitnom žlijezdom, prijevremena menopauza, stres, prekomjerna vježba ili dijeta.
Obilna krvarenja
Ako koristite kontraceptivne pilule, obilno krvarenje između dva ciklusa je normalno. Ipak, trebate posjetiti ljekara. Moguće je i da imate ciste na jajnicima i prisustvo kancerogenih ćelija.
Nepodnošljivi simptomi PMS-a
Ako osjećate nenormalnu želju za hranom, veliku tjeskobu, depresiju, nagle promjene raspoloženja, gubitak kontrole, moguće je da patite od predmenstrualnog disforičnog poremećaja. Ovo stanje je mnogo gore nego klasični PMS.
Krvarenja i ciklus koji traju više od 10 dana
Ako mijenjate uložak svaki sat vremena, znači da imate prekomjerno krvarenje. Ovo stanje može ukazivati na nekoliko problema, kao što su miomi koji mogu uzrokovati anemiju.
Nemirni hormoni
Nije slučajnost ako se žene koje pate od astme ,osjećaju veoma loše sedam dana prije ciklusa.
Predmenstrualno uvećavanje je pojava kada stanja kao što su dijabetes, artritis ili depresija, postanu gori tokom perioda. Posavjetujte se sa doktorom oko vašeg stanja i lijekova koji će vam pomoći.
Za više postova o zdravlju ne oklijevajte i slobodno posjetite našu web stranicu češće i podijelite sa svojim prijateljima.
izvor: megagiga
Pokreće Blogger.