Mnoge djevojke su zabrinute za svoje zdrvalje kada shvate da im menstruacija nije kakvu su navikle da imaju i jedno od čestih pitanja MENSTRUACIJA MI JE GUSTA I SMEĐE BOJE? U daljem tekstu pokušaćemo da razjasnimo šta može da znači.
Braon menstruacija i ostale boje ciklusa
Menstrualna krv nije iste strukture kao i krv koja izlazi iz našeg prsta kada se posečemo. Mnogo je gušća i tamnija. Stvar je u tome što menstrualnu krv ne čini samo krv, nego i tkiva i ugrušci.
Treba li da paničimo kada vidimo da je menstruacija braon boje?


Nije da smo baš proveravali na primeru, ali oni koji se jesu bavili tim istražanjem tvrde da postoji ceo sprektar boja menstraulne krvi. Odnosno, bar spektar crvenih nijansi – od rozikaste do braon boje.
-Svetla boja i rozikast sekret mogu da ukazuju na početak trudnoće,neku svežu unutrašnju povredu i krvarenje ili vam takav može biti sekret pred menstruaciju. Ukoliko ne traje dugo, nije razlog za brigu. Ukoliko je između krvarenja, i traje nekoliko dana, posetite lekara.
-Tamna i gusta krv je sasvim normalna, a koliko će bti tamna zavisi od jačine krvarenja i brzine isteka krvi. Što duže ostaje u telu, veće su šanse da krv promeni boju i potamni. Mogu se javiti i ugrušci u menstruaciji.


-Braon menstruacija znak je stare krvi. Uglavnom se javlja na kraju menstruacije, kada su ćelije koje izlaze na ovaj način već oksidirale i promenile boju. Ponekad se dešava da neki delovi tkiva ostanu zarobljeni u materici, pa u sledećem ciklusu oni počnu prvi da ispadaju. Ti ugrušci mogu biti tamno braon, pa čak i crni.
Braon menstruaciju mogu izazvati i pojedini lekovi, pilule za kontracepciju i prevelika doza stresa.
Nijanse menstruacije nisu razlog za brigu, ukoliko je ciklus redovan i sve se dešava na vreme. Nije vam potrebno neko specijano lečenje. Čaj od peršuna može da poboljša stvari, kao i bolja ishrana, dovoljna količina vode i redovna fizička aktivnost. To ne znači da ste bolesni.
Pokreće Blogger.