Hrvatska je otpisala dugove za više od 150.000 eura, a ovu vijest je potvrdio i premijer Hrvatske Andrej Plenković.
On je objasnio novinarima kako je vlada donijela ovu odluku, kako bi riješila problem insolventnosti.
Definicija insolventnosti prema portalu Moj bankar je sljedeća:
Stanje egzistencijalne financijske ugroženosti jednog dužnika koje je nastupilo kada postoji platežna nesposobnost ili (kod društava kapitala) prezaduženost. Prije nastupa insolventnosti pokušava se u više navrata izvršiti izvansudska sanacija (restrukturiranje)  poduzeća. Insolventnost dovodi do određenih pravnih konzekvenci tj. do pokretanja nagodbenog postupka  ili postupka stečaja u funkciji daljnje aktivnosti poduzeća ili njegovog stečaja.


Premijer je naveo da je vlada sa nekoliko zakonskih riješenja uspjela da pomogne građanima, kako bi riješili problem koji se odnosi na 326.379 sugrađana koji su bili blokirani u maju.
Građani su imali dug od 43,6 milijardi kuna, a na to ide otprilike još 22 milijardi kina kamate, rekao je Plenković.
Ukupan iznos otpisanog duga iznosio je 1, 338 milijardi kuna, od čega je glavnica nešto veća i iznosi 846 miliona kuna, a kamate gotovo 492 miliona kuna.


Najviše građana kojem je država otplatila dug su u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci.
“Ispunjenje dugova je standard kojeg se moramo pridržavati i koji se treba poštovati jer je to jedno od osnovnih načela obaveznih odnosa, rekao je premijer Plenković.
Zakon stupa na snagu 2019. godine, a Plenković je apelovao i na jedinice lokalne samouprave i privatne povjerioce da na isti način otpuste dugove blokiranih građana, rekavši da su u tu svrhu predviđene i porezne olakšice.
Kako vam se sviđa ovaj potez Hrvatske vlade, komentarište nam na Facebooku.
Pokreće Blogger.