Image result for SVAKO JUTRO ZA DORUČAK JELA JE 3 JAJA:
Evo iskustva jedne žene koja je jela samo jaja za doručak…
Jaja su namirnica velike biološke vrijednosti i hranjivosti. Kada se razdvoje žumance i bjelance, sadržaj hranjivih tvari bitno se mijenja, masti ostaju u žumancu, a proteini se dijele tako da nešto više ostaje u žumancu (16,8 posto: 10,5 posto). Svi ostali vrijedni sastojci ostaju u žumancu pa bjelance nema ni vitamina ni minerala. Dok je energetska vrijednost žumanca zbog sadržaja masti (30,9 posto) porasla na 358 kcal na 100 g, bjelance ostaje vrlo dijetalno i ima samo 50 kcal na 100 g.
Evo iskustva jedne žene koja je jela samo jaja za doručak.


Skoro uvijek sam jela jabuke, banane ili drugo voće za doručak, ali mnogo prije nego što je vrijeme za ručak, ogladnim i odlučila sam da promijenim doručak i da to budu – jaja. Konkretno 3 jaja svakog jutra svaki dan u sedmici, prenosi “Kurir“…
Zašto jaja? Zato što je to savršen mali paket – bogata su proteinima, ali i selenom, omega-3 kiselinama, vitaminima D, E i B12. Takođe, samo dva jaja na dan ispunjava dnevnu potrebu organizma za hranljivim holinom koji povećava memoriju.
Znala sam da će se naći gomila onih koji će tvrditi da je holesterol poguban. Ali, nedavno su zapravo iznete tvrdnje da dijetetski holesterol nema uticaj na holesterol u krvi. Isto tako, to koliko jaja smijete da jedete sedmično u velikoj mjeri zavisi i od činjenice kako izgleda ostatak vaše ishrane, ali i koliko ste aktivni.


Ja sam recimo veoma fizički aktivna i hranim se raznovrsno i urvanoteženo, pa 3 organska jaja u mom dnevnom meniju nisu napravila problem.
Dakle, osim činjenice da sam samim doručkom unijela 21 gram proteina, ja sam naučila moj stomak da bude miran i sit najmanje do 12 sati.
Nije bilo problema i razbijanja glave nema muke oko toga šta ćeš doručkovati i nikada ne osjećaš grižu savjesti što si pojeo nešto loše, kalorično i “zabranjeno”. Kad doručkuješ jaja, znaš da si uradio nešto dobro za svoje tijelo.
Evo šta se dešava sa vašim organizmom kada jedete
Brže se mršavi
Jačaš imunitet
utiču na bolje pamćenje
Smanjuju depresiju
Usporavaju starenje
Smanjuju rizik od srčanih bolesti
Grade mišiće
Pokreće Blogger.