Neki plikovi su samo to – plikovi. Normalni vaginalni plikovi nisu ništa alarmantno ili sramno.
Sve žene mogu dobiti vaginalne plikove. Ustvari, ne morate biti seksualno aktivni, ne morate biti nečisti, i ne mora se raditi ni o čemu posebnom da bi ih dobili. Najčešći uzroci vaginalnih plikova su: trenje, urasle dlačice i začepljenje žlijezde.


Trebate razlikovati tipične STD plikove i čekiće. Originalni vaginalni plikovi prilično podsječaju na svake druge plikove i mogu sadržavati tečnost ili krv. Mogu biti ovularni ili kružni i kad ih dotaknete možete imati osjećaj da dirate gel. Mogu se pojaviti kao čisti obojeni plikovi, ili mogu biti veoma crveni, a vjerovatno će potamniti u centru kada se krv nakupi u njima. Kako god, ne bi trebali svrbjeti ili goriti ili loše mirisati. Obično se pojavljuju kao samostalni plikovi.


Kako da ih liječite?
Najbolji lijek je da ih umočite u vruću kupku. Možete probati i druge specijalne tretmane ali oni nisu potrebni. Umakanje u vodu ih otklanja prirodno i bezbolno. Nemojte ih otvarati jer se možete izložiti infekciji. Samo ih pustite da prirodno nestanu i oni će se sami zaliječiti.
Pokreće Blogger.