Pitanje ženskog orgazma postalo je tema ozbiljnih naučnih studija, ali i TV serija kakva je svakako serija “Seks i grad”. Koliko žene glume orgazam, kakao glumu prepoznati, zašto prijatna radnja stvara ne baš prijatne zvukove? Da li je ta buka samo u filmovima toliko naglašena?
Naučnici iz Lankašira u Engleskoj sproveli su istraživanje na temu ženskog oglašavanja u toku seksa, poznatu kao “kopulatorna vokalizacija”. Ispitana je 71 žena od 18 do 48 godina. Ispitivani su detalje o njihovom oglašavanju u toku seksa i otkriveno je kako većina žena proizvodi zvukove u krevetu, ne čak samo onda dok doživljava orgazam. A 66 žena pak priznalo je kako se oglašavaju da ubrzaju partnerov orgazam. Njih 87 odsto reklo je da to čini jer se osećaju više seksi, tako stiču više samopouzdanja.


Otkriveno je da većina žena proizvodi zvukove u krevetu, ne čak samo dok doživljava orgazam
– Dok se ženski orgazmi najčešće postižu u toku predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišem nivou pre i simultano s orgazmom muškarca – zaključili su istraživači. Osim toga, žene svojim glasom žele da smanje i “dosadu u krevetu”. A da li se one oglašavaju samo zbog muškaraca?
– Ne postoji mnogo istraživanja na ovu temu, ali mediji nas bombarduiju da je samo bučan sek i dobar seks i da dovodi do orgazma – kaže znaučnica Kristen Mark sa Univerziteta Indiana. Tako stenjanje postaje strategija glumljenja orgazma.


– Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očigledno nije tako – kaže seksualni edukator Peti Brisben, koja savetuje ženama da se koriste stenjanjem i uzvicima samo kad je nešto dobro, a ne da bi priklrile ono što žele da se što pre završi.
Lažno ili ne, žene nisu jedini organizmi koji proizvode zvukove za vreme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da na primer ženke majmuna babuna imaju velik broj kopulacijskih glasanja. Ona postaju sve kompleksnija kako se približavaju ovulaciji, te kad se pare s babunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj lestvici. I ženke makaki majmuna proizvode kratke i glasne zvuke koji su okidač orgazma mužjaka…
Vokalizacija u toku seksa svakako je odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu, a danas su žene glasnije nego ikada pre. Osnažene su za to.
– Žene se uče da preuzmu odgovornost nad vlastitim užitkom, mogu učiniti i korak više i postati učiteljice svom muškarcu – kaže Brisben, koja ističe kako je dokazano da stenjanje podstiče i ženski orgazam.
(koreatimes.co.kr)
Pokreće Blogger.