Što nas čeka na jesen?
Meteorološki servis AccuWeather objavio je i sezonsku prognozu za jesen, u kojoj najavljuju oluje u BiH. Prije osvrta na prognozu za jesen, moramo priznati kako su sezonsku prognozu za ljeto poprilično dobro predvidjeli.
Prema pisanju Accuweathera, nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Evrope, sličan trend nastavit će se i početkom jeseni. Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji.


Prema riječima meteorologa Alana Repperta, prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će 1-3 °C iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci.
Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području valja očekivati tek u novembru.


Septembar topliji, a onda oluje
Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u septembru.
Slijedi širenje oborinske zone i na zapadni Balkan, a posebno izdvajaju mogućnost obilnih oborina oko Dinarida i na Jadranu.
Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama zraka. Dok će septembar vjerovatno biti topliji od prosjeka, u oktobru i novembru zbog češćih oborina i oluja slijedi njihov osjetan pad.
Pokreće Blogger.