Godišnji odmor mnogima traje 7 do 10 dana i svi mi želimo to vrijeme iskoristiti na što bolji način, ali… Šta ako vas u toku godišnjeg odmora, skupo plaćenog putovanja zadesi menstrualni ciklus???
Ukoliko vam se to desi poznati ginekolog je otkrio i objasnio kako da se što bolje izborite sa ovim problemom.


Po njegovim riječima samo kupanje i plivanje u moru nije problem, ali AKO JE MORE PRIJATNE TEMPERATURE I AKO SE POŠTUJU ODREĆENE NORME.
Međutim kada su u pitanju stajaće vode, bazeni kupanje za vrijeme menstruacije nije preporučljivo. Razlog? Krvni sudovi su više rašireni za vrijeme ciklusa, te su žene podložne raznim vrstama infekcija, a stajaće vode su izuzetno pogodne razvijanu infekcija.
Kada jenjava menstrualno krvarenje, možete se u moru slobodno okupati, pogotovo ako voda nije previše hladna, a prije ulaska u vodu trebate staviti tampon i nakon izlaska ga promijeniti.


Odmah poslije kupanja mijenjajte tampon, trebate ga promijeniti neposredno nakon izlaska iz mora, zajedno sa kupaćim kostimom, a pritom morate voditi računa o higijeni ruku. Žene sa izrazito obilnim menstruacijama i obilnim ugrušcima trebaju da se konsultuju sa svojim ginekologom, koji dobro poznaje njihov ginekološki nalaz, a ako postoje uslovi za promjenom kupaćeg kostima, tampona i uložaka tokom dana, u periodu kada menstrualno krvarenje pomalo jenjava, ne postoje razlozi da se ne okupate na godišnjem odmoru.
Pokreće Blogger.