Image result for OČEKUJU SE NE ZAPAMĆENE VRUĆINE
Meteorolozi najavljuju da se ove sedmice na Pirenejskom poluostrvu očekuju veoma visoke temperature koje bi mogle da pređu i 45 stepeni. Ekstremni toplotni talas bi mogao da donese temperature od 50 stepeni u Španiji i Portugalu.
Visoke temperature posebno se očekuju u pojedinim dijelovima zapadne Španije i u centralnim dijelovima Portugalije.
Temperature na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara kretat će se od 30 do 31 stepeni, ali će te vrijednosti porasti krajem sedmice. Od petka do nedjelje se očekuje da će maksimalne popodnevne temperature dosezati vrijednosti od 25 do 50 stepeni u Španiji i Portugaliji.
Meteorolozi upozoravaju kako se radi o ekstremnim vremenskim uslovima koji mogu znatno pojačati opasnost od požara, pa pozivaju stanovnike na oprez.
U Hrvatskoj je već na snazi crveni alarm zbog vrućina, a prema prognozama meteorologa, očekuje se najviša dnevna temperatura između 29 i 35 stepeni Celzijusovih, na istoku i u gorju malo niža. Najviše temperature očekuju se na sjevernom Jadranu gde temperatura može da poraste i do 37.
Cijela Evropa je u "crvenom".


Sutra u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini prije podne umjerena naoblaka. Od sredine dana prema večernjim satima jači razvoj oblačnosti će usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Sutra su izgledni i obilniji pljuskovi. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje od 20 do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 30°C, na jugu zemlje od 31 do 34°C.
U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Na području grada su izgledni pljuskovi i grmljavina od sredine dana prema večernjim satima. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 25°C.
U Bosni se u četvrtak očekuje pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini prijepodne umjerena naoblaka. Od sredine dana prema večernjim satima jači razvoj oblačnosti će usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Sutra su izgledni i obilniji pljuskovi. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje od 20 do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 30°C, na jugu zemlje od 30 do 34°C.


U petak, prognozira se umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Padavine uglavnom u Bosni, rijeđe u Hercegovini. Vjetar umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 15 i 19°C, na jugu zemlje od 20 do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 25 i 29°C, na jugu zemlje od 30 do 33°C.
U subotu, u Bosni se prije podne prognozira pretežno oblačno vrijeme. U drugom dijelu dana smanjenje oblačnosti. U Hercegovini sunčano. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C, na jugu zemlje od 19 do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 26 i 30°C, na jugu zemlje od 32 do 35°C.
U nedjelju, u Hercegovini sunčano. U Bosni će preovladavati pretežno sunčano vrijeme, ali u jutarnjim satima je izgledna magla ili niska naoblaka po kotlinama i uz riječene tokove. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 18°C, na jugu zemlje od 20 do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 33°C, na jugu zemlje od 33 do 36°C.
Pokreće Blogger.