Večeras je nebo ogromno, večeras u 22:40 je došlo jedno maleno… Ona je sklopila okice, umorna…ona je zaspala. Taira-Merjem je svima rekla da vas voli i da će vas uvijek voljeti onoliko koliko ste vi nju voljeli…”.
ALI TO NIJE SVE PROČITAJ OSTATAK TEKSTA NA SLEDEĆOJ STRANI ->NAJNOVIJE IZ DRUŠTVOOvako je hrabra majka Azra Šanjta Litrić javila rodbini i prijateljima tužnu vijest o smrti svoje kćerkice.Taira-Merjem, malena lavica, preminula je.
Podsjetimo bila je to teška borba koja je trajala više od dvije godine.
U trećem mjesecu nakon rođenja Tairi-Merjem bila je dijagnosticirana Spinalna mišićna atrofija (SMA) tipa Werding-Hoffman sa progresivnim oslabljenjem respiratorne i druge muskulature što ima za posljedice nepokretnost i česte rekurentne respiratorne infekcije.
Kao beba, Taira-Merjem nije izvlačila ruke kad je na stomaku, nije dizala glavicu, refleksi su joj bili slabi, imala čudan oblik ruke prema vani… Potom je došlo do hipotonije, a na kraju joj je dijagnosticirana SMA


Iako su roditelji i doktori činili sve napore da malenoj lavici bude bolje, nažalost, prognoze su bile loše.
Djevojčica je već u četvrtom mjesecu završila na aspiraciji, reanimaciji… Njeno oboljenje iziskivalo je mehaničku ventilaciju. Prije godinu, roditelji ove divne djevojčice su uputili apel zahvaljujući kojem je kupljen taj aparat za kućnu ventilaciju bez koje ona ne bi mogla živjeti van bolnice. Nažalost, roditelji nisu ni stigli da ga iskoriste jer su je došlo do pogoršanja njenog zdravstvenog stanja.
Roditelji su morali razmišljati i o ukopu, gdje ih je dočekao šok. Nakon svih troškova rečeno im je da ukop košta duplo više ako visina djeteta pređe 120 centimetara. ALI TO NIJE SVE PROČITAJ OSTATAK
Nažalost, Azra je 2001. godine već jednom preživjela gubitak djeteta.
“Dječak Irfan je umro na nehuman način. Bila sam u šoku i nisam znala šta se dešava. Našli smo dijete mrtvo u staroj Pedijatriji. Nakon Tairine dijagnoze, ispostavilo se da je i on imao istu bolest. Kada sam izgubila Irfana, dobila sam neku kosmičku snagu, gdje nisam suze pustila. A kada sam izgubila majku, shvatila sam kako je lijepo plakati, biti sam i pustiti suzu. Svi vide jaku ženu, ali ja sam ustvari jako slaba. I kad sjednem sama, kad dođu sve one nedaće, pitam se Bože, zar me toliko voliš? Ima tu i jedna komična strana, kada se našminkam da ne bih plakala. Tako kažem i drugim mamama, da ne kvare šminku. Tako preživljavam. Drugi roditelji kažu, kad me vide uvijek se nasmiju, iako ne znamo šta ćemo naći iza tih vrata”, ispričale je nedavno hrabra majka.


Nakon Irfana, Azra je rodila zdravu djevojčicu Fatmu, koja danas ima 13 godina.
“Fatma je prebrzo odrasla. Ona je odličan učenik i s njom stvarno nemam problema. Ona je jedna jako inteligentna djevojčica za koju ja kažem da razumije sve, ali ustvari ne razumije jer ne treba da razumije. Trebala bi da uživa u svojim godinama. To vidim u njenim sastavima, svaku njenu posjetu zabilježi pismom i ostavi da malenoj pročitamo muž i ja. Kada imate bolesno dijete, njega nekako volite jače, ne više. Možda je zakineš ljubavlju, pa kad se vratiš kući iz bolnice, samo razmišljaš šta se dešava gore. Nekad je ne zagrlim po cijeli dan, a upravo joj je to jako potrebno”, kazivala je Azra, koja je posljednje vrijeme svaki dan živjela kao da je zadnji. Svako jutro se budila i zahvaljuje Bogu što nije dobila poziv i što može vidjeti svoje dijete još jedan dan. Jedina je njena molitva bila da ne dobije poziv, ili ako ga dobije, da ostane normalna.
Pokreće Blogger.