Očekuje se da će tokom vikenda u Portugalu biti oboren temperaturni rekord star 40 godina, kada je u Atini 1977. godine izmjereno čak 47,3 stepena Celzijusa.
U Portugalu je već proglašena uzbuna. Sve službe su u stanju pripravnosti, a stanovnicima se savjetuje da ne izlaze iz svojih domova za vrijeme najvećih vrućina.
Sutra se na Pirinejskom ostrvu očekuju najviše dnevne temperature između 44 i 46 stepeni. Najtoplije će biti u Andaluziji. U Portugalu će najviša temperatura iznositi 45 stepeni.
Subota će vjerovatno biti najtopliji dan na Pirinejskom poluotoku. Najtoplije će biti na jugu Portugala i na jugozapadu Španije. Očekuje se da će se najviše vazdušne temperature kretati i do 48 stepeni celzijusa.


Meteorolozi kažu da vreli zrak iz Afrike donosi neobično visoke temperature u Evropu, toplotni talas je primorao vlade zemalja Portugala, Francuske i Španije da izdaju upozorenje građanima, kako se ne bi previše zadržavali vani zbog opasnosti po zdravlje.
Situacija nije kritična samo na jugu Evrope. Skandinaviju je također pogodio toplotni talas. Prosječna temperatura u Finskoj tokom mjeseca Augusta iznosi oko 18 stepeni, a ovih dana doseže i do 30 stepeni. Lanac supermarketa “K” u Helsinkiju je pozvao 100 potrošača da spavaju u njihovim prodavnicama koje imaju klime urađaje.
Banana farmers in Finland may have a rest as of Sunday, temperatures will return to normal, heat waves will only be available in the Saunas https://t.co/NXBlVrpzaJ pic.twitter.com/vj3BiYC6f9


U Švedskoj je upozorenje na izbijanje šumskih požara zbog velikih temperatura tokom narednog vikenda.
Mjesec Juli je bio rekordan za Švedsku, a zbog pojavi otrovnih algi zabranjeno je plivanje  Baltičkom moru sa obje strane, također je istu zabranu uvela i Poljska.
U Švicarskoj je željeznica zabilježila veći broj putnika jer su građani spas od vrućina potražili na Alpama. Zbog velikih temperatura u toj zemlji vojnicima je dozvoljeno da budu u šorcevima i kratkim rukavima umjestu uniformama.
Pokreće Blogger.