Nažalost, ne postoji dovoljno studija i istraživanja koja su se bavila problemom mirisa ženskog spolnog organa, niti je tačno objašnjeno kakav je miris normalan, a koji nije”, kaže Rahiv Gala, profesor sa odsjeka ginekologije na medicinskom fakultetu u New Orleansu.
Ukoliko primećujete vrlo jak miris, šanse da se u korjenu vašeg problema nalazi infekcija vrlo su velike. Takođe, treba da znate da se neke infekcije manifestuju neprijatnim mirisom, a neke ne.
Bakterijska vaginoza je sindrom koji označava neravnotežu između laktobacila (D ”derleinerov bacil; gram pozitivna bakterija koja čini fiziološku floru vagine, održava kiseli pH i štiti sluznicu vagine) i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis, u korist anaeroba. Bakterijska vaginoza može biti spolno prenosiva bolest s inkubacijom 5 do 10 dana, međutim može se nalaziti i u žena koje nisu spolno aktivne. Najčešće je nalazimo u žena reproduktivne dobi, rijetko u postmenopauzi, a iznimno u djevojčica.
Najčešći simptom je pojačani vaginalni iscjedak, sivkaste do mliječne boje, bez svrbeža i žarenja. Ako se svrbež i žarenje pojave, najčešće su znak pridružene trihomonasne, gljivične ili drugih infekcija. Iscjedak ima vrlo neugodan miris (po ribi), koji se pojačava nakon menstruacije i spolnog odnosa. Kod oko trećine žena koje imaju miris, postoji neki drugi uzrok koji se krije iza infekcije.
“Hroničan zatvor, pretjerano znojenje, loša higijena i urin na donjem vešu mogu biti uzrok neprijatnog mirisa”, objašnjava Gala i dodaje da i nošenje uske odjeće može izazvati neprijatan miris, a to se dešava zato što znoj i bakterije zbog takvog oblačenja ostaju zarobljeni na koži
Takođe, uzrok može biti i prevelika težina: ukoliko postoji višak kože, zbog kojeg se javljaju pregibi, na tim mjestima znoj ostaje zarobljen i izaziva neprijatan miris. Miris se može mijenjati i tokom menstrualnog ciklusa. Takođe, dešava se da žene dok vježbaju izluče malo urina, a nošenje uloška u tom trenutku možete izazvati neželjeni miris. Ukoliko je žena zabrinuta u vezi sa mirisom, trebalo bi da posjeti ljekara koji će otkriti uzrok problema putem rutinskih testova i uvidjeti da li se problem može riješiti bez terapije. “Ono što možete uraditi da spriječite ovaj neželjeni miris je da nosite pamučni donji veš, kao i da ga redovno mijenjate, odjeću koja nije previše tijesna”, savjetuje Gala. Mršavljenje će takođe pomoći, ukoliko je uzrok problema višak kože oko vaginalnog područja.
Iako možda padnete u iskušenje da kupite neki proizvod koji bi maskirao neprijatan miris, Rahiv Gala savjetuje da to ne radite, jer takvi preparati nemaju nikakvih zdravstvenih benefita:
“Mogu vam ponuditi kratkotrajno rješenje problema i olakšanje, ali postoje indicije da oni zapravo povećavaju rizik od razvoja bakterijske vaginoze, gljivičnih infekcija, kao i zapaljenja karlice”, zaključuje Gala.
izvor: novi.ba
Pokreće Blogger.